معاون سوادآموزی ادارهکل آموزش و پرورش مازندران در نشست با خبرنگاران گفت: در همه شاخصهای سوادآموزی حائز رتبه هستیم.
به گزارش اداره اطلاعرسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش مازندران؛ «داوود تقینیا» همزمان با سالروز صدور فرمان بنیانگذار فقید انقلاب اسلامی ایران مبنی بر «ایران را مدرسه کنیم» و گرامیداشت هفته نهضت سوادآموزی در جمع خبرنگاران حاضر شد و گزارشی از آخرین برنامهها و دستاوردهای این مجموعه ارائه کرد.
وی در ابتدا ضمن قدردانی از همه همکاران، آموزشدهندگان و آموزشگیرندگان سوادآموزی گفت: صدور فرمان تأسیس نهضت سوادآموزی یکی از اقدامات ارزشمند و تاریخی امام خمینی(ره) بود که در ۷ دیماه ۱۳۵۸ دستور دادند که ایران را سراسر مدرسه کنیم و از آن تاریخ تا امروز توفیقات چشمگیری در سطح کشور و استان مازندران با محوریت بهرهمندی اکثریت شهروندان از نعمت سواد اتفاق افتاد.
داوود تقینیا افزود: نهضت سوادآموزی مسئول آموزش رسمی بزرگسالان است که وابسته به نهضت سوادآموزی و زیر نظر وزارت آموزش و پرورش است و ما هم در ابتدایی تا پایه ششم در نهضت آموزش میدهیم اما کلاس اول و دوم و سوم را در یک سال به طور تلفیقی آموزش میدهیم و دوره دوم را نیز در یک سال سوم و چهارم و پنجم را آموزش میدهیم.
معاون ادارهکل آموزش و پرورش مازندران همچنین گفت: دوره سوادآموزی به فردی تعلق میگیرد که خواندن، نوشتن و از روخوانی قرآن بلد نباشد و این افراد در رده سنی 10 تا 40 سال بیسواد محسوب میشوند و فردی که کلاس رفت اما فاقد مدرک سوم ابتدایی است نیز مشمول تعریف بیسواد میشود و تحت پوشش ما قرار میگیرد.
وی همچنین گفت: شناسایی در حوزه سوادآموزی یکی از دشوارترین کارهاست چون کار ما عرضهمحور هست و ما سوادآموزی را عرضه میکنیم و تقاضایی وجود ندارد و ما باید عرضه کنیم و افراد جامعه هدف خود را شناسایی کنیم تا برای این افراد ایجاد انگیزه شود و این بیسوادان در دورههای سوادآموزی شرکت کنند و این بزرگترین مشکل ماست و تلاش داریم با انعطاف بالا این موضوع را پیگیری کنیم.
تقینیا افزود: نکته بعدی که بسیار مهم است آین است که در فرایند سوادآموزی همه چیز رایگان است اعم از نامنویسی و لوازمالتحریر و مواد درسی همه در اختیار سوادآموزان قرار میگیرد.
وی در ادامه گفت: سه دوره سوادآموزی شامل «دوره سوادآموزی»، «دوره تحکیم» و «دوره انتقال» است که هر دوره، افراد خاص خود را دارند و فرایند شناسایی، جذب و نگهداشت سوادآموزان در اولویت است و بعد شروع آموزش به اندازه ۴۰۰ ساعت حضوری و ۱۵۰ ساعت غیرحضوری برای دوره اول و در ادامه سنجش است و در نهایت مدرک سوم ابتدایی به سوادآموزی داده میشود.
تقینیا ادامه داد: دوره تحکیم سواد یا تثبیت سواد شامل افرادی هستند که مدرک سوم ابتدایی را دارند اما بنا به دلایلی نتوانستند ادامه تحصیل داشته باشند اما نمیخواهند رجعت به بیسوادی داشته باشند و ما برای این گروه هم ۷۰ ساعت حضوری و ۱۳۰ ساعت غیرحضوری آموزش تدارک میبینیم و در نهایت مدرک توصیفی به این افراد اعطا میشود.
وی ادامه داد: دوره انتقال شامل افرادی است که قبولی سوم ابتدایی را دارند و مردودی پنجم قدیم هستند و در کلاس حضور دارند و بعد از ۶۰۰ ساعت آموزش حضوری و ۲۰۰ ساعت غیرحضوری مدرک میگیرند.
معاون آموزش سوادآموزی آموزش و پرورش همچنین گفت: یک مربی آموزشدهنده به یک نفر سوادآموز آموزش میدهد و این آموزش میتواند در مدرسه یا در منزل باشد و همه این مراحل برای سوادآموزان کاملاً مجانی است.
داوود تقینیا در ادامه به دستاوردهای سوادآموزی در استان مازندران در ۴۲ سال گذشته اشاره کرد و گفت: مبنای آماری ما سرشماری نفوس و مسکن سال ۵۵ و سرشماری سال ۹۵ است که برابر آن در طول انقلاب شاهد رشد بیش از 40 درصدی باسوادی در طول عمر انقلاب هستیم به این شکل که نرخ باسوادی استان در سال ۵۵ ، ۴۸.۵۸درصد بود اما در سال ۹۵ به ۸۸.۷۱ درصد رسید.
وی ادامه داد: در میان زنان هم رشد ۵۱ درصدی باسوادی را در میان زنان داشتیم در سال ۵۵ ، ۳۴.۰۸ درصد زنان باسواد بودند اما در سال ۹۵ این نرخ به ۸۵.۰۴ درصدرسید.
تقینیا همچنین به مقایسه نرخ باسوادی مناطق روستایی نسبت به جمعیت روستایی پرداخت و گفت: در این بخش هم شاهد 42 درصد رشد هستیم به این شکل که در سال 55 این نرخ ۳۸.۰۱ درصد بود اما در سال 95 به 80 درصد رسید.
وی سپس به جامعه هدف خود-ده تا 49 سالهها- پرداخت و توضیح داد: استان مازندران بالاترین نرخ باسوادان را دارا است با این شکل که ۹۹.۱۵ درصد از افراد جامعه هدف ما باسواد هستند و درواقع کمتر از یک درصد بیسواد در استان داریم.
تقینیا همچنین به شاخصهای برتر استان در حوزه سوادآموزی اشاره کرد و گفت: دامنه اختلاف باسوادی در میان شهرستانهای استان مازندران دو و یک دهم است و میانگین کشوری در این زمینه 17 درصد است و بیشترین دامنه اختلاف در یکی از استانها است که ۳۰.۰۹ درصد است.
وی همچنین ادامه داد: فاصله باسوادی زنان و مردان در استان مازندران هفت دهم درصد است و میانگین کشوری در این زمینه دو و هفت دهم است و بالاترین اختلاف در این زمینه در یکی از استانها با بیش از 9 درصد است.
معاون اداره کل آموزش و پرورش در ادامه به اختلاف باسوادی میان شهرنشینان با روستاییان در مازندران پرداخت و گفت: این اختلاف در مازندران ۱.۰۹درصد است و میانگین کشوری در این بخش ۷.۱ درصد است و بالاترین اختلاف در این زمینه نیز 15 درصد است.
وی همچنین گفت: تعداد آموزشگیرندهها در سال ۹۹ در استان در «دوره سوادآموزی» ۲۰۶۳ نفر، در «دوره تحکیم» ۱۷۳۷ نفر و «دوره انتقال» ۱۲۸۸ نفر و جمعا ۵۰۸۸ نفر هستند و از رسانهها میخواهیم کمک کنند تا ۹ روز دیگر که فرصت نامنویسی است همه بیسوادان یا کمسوادان به نزدیکترین مدرسه محله خود بروند و نامنویسی کنند.
داوود تقینیا در خاتمه گفت: در مازندران ۱۲۰ چهره موفق شناسایی شدند که سوادآموزی را از کلاسهای ما شروع کردند و ادامه دادند و امروز ۳۶ تن به دیپلم رسیدند، ۲۵ تن فوقدیپلم و ۱۵ فوقلیسانس و یک دکترا گرفتند،۲۸ فرهنگی و همکار ما شدند، یک نفر عضو هیات علمی دانشگاه آزاد ساری است، یک نفر پرستار شد و یک نفر مشاور حقوقی، یک نفر پاسدار، یک نفر وارد تحصیلات حوزوی شد و ۲۱ تن نیز در بخش خصوصی مشغول به کار شدند.