معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش فارس گفت: در واقع در دوران کرونا نظام قدرت و تصمیم گیری مدرسه به شکل تقاضا محور با حضور همه اضلاع و ارکان آموزش و پرورش یعنی معلمان ، اولیاء و حتی خود دانش آموزان صورت می گیرد.
به گزارش اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش فارس، رسول قانونی در جلسه هم اندیشی معاونین آموزش متوسطه قطب 2 شمال فارس گفت: با تلاش و همت تمامی همکارانمان در اقصی نقاط استان توانسته ایم در تمامی زمینه ها پیشرفت و دست آوردهای بسیار خوبی داشته باشیم و شرایطی را رقم بزنیم که شاهد ارتقای امور آموزشی و پرورشی بیش از پیش مدارس استان باشیم.
معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش فارس با تاکید بر اینکه شناسایی و توسعه راهکارهای ارتقای مدیریت آموزشگاهی یکی از مهمترین دستور کارهای حوزه متوسطه است، گفت: باید بین ارتقای مدیریت آموزشگاهی و ارتقای مدیران آموزشگاه تفاوتی قائل شویم تا بتوانیم به نتایج خوبی در این زمینه برسیم چرا که ارتقای مدیر آموزشگاه بخشی از ارتقای مدیریت آموزشگاهی است.
وی افزود: در بحث مدیریت آموزشگاهی مدل ما از چند جزء مهم شامل نظام جامع طرح و برنامه، نظام طرح و اجرا و نظام جامع ارزشیابی تشکیل می شود که در نهایت منجر به نظام جامع بهبود عملکرد می گرددد.
قانونی یادآور شد: اینها بر گرفته از یک مدل مفهومی مدرسه صالح است که در جای جای سند تحول بنیادین به این مهم اشاره شده است که باید چگونه به یکی از محورهای بسیار اساسی مدرسه یعنی انتخاب مدیر بپردازیم چرا که انتخاب مدیر نقش بسیار مهمی در این قضیه می تواند ایفا نماید.
معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش فارس در تشریح تعاریف مدیریت، گفت: مدیریت در یک معنی فراگیر یعنی انتخاب صحیح، بنابراین اگر انتخاب هایمان را به صورت صحیح انجام دهیم قطعا تمامی برنامه های بعدی ما به بهترین نحو ممکن پیش خواهد رفت.
قانونی تاکید نمود: باید در انتخاب مدیران مدارس بر اساس توانسنجی در اجزای مدیریت جامعه عمل کرد به نحوی که در هر اداره کمیته بهبود مدیریت آموزشگاهی فعال در راستای بهبود مدیریت آموزشگاهی داشته باشیم چرا که در چنین کمیته ای می توانیم موضوعات مدیریت و همچنین مسائل مربوط به ارتقاء مدیریت در مدارس را مورد رصد و پیگیری قرار دهیم .
وی در ادامه با تاکید بر اینکه مدرسه باید از چند جهت در مرکز نگاه نظام تعلیم و تربیت قرار بگیرد گفت: باید به مدیریت مدرسه قدرت تصمیم گیری بیشتر و بالاتری داده شود که این مهم در یکسال گذشته اتفاق افتاده است و آنچه که در نظام تعلیم و تربیت در حال وقوع است بر اساس مدرسه محوری است با توجه شرایط ناشی از همه گیری کرونا.
قانونی افزود: اگر کرونا مسائل و مشکلات فراوانی را برای مناسبات و مسائل انسانی و جامعه بشری به وجود آورده ولی برخی از دست آوردها هم در قبال آن وجود داشت که در بحث تعلیم و تربیت و آموزش و پرورش همان مدرسه محوری است که تمام تصمیمات آموزشی و پرورشی بر اساس نگاه نافذ و نگاه عالمانه شورای مدرسه به ریاست مدیر مدرسه اتفاق می افتد.
وی یادآور شد: در واقع در دوران کرونا نظام قدرت و تصمیم گیری مدرسه به شکل تقاضا محور با حضور همه اضلاع و ارکان آموزش و پرورش یعنی معلمان، اولیاء و حتی خود دانش آموزان صورت می گیرد، بنابراین اگر ما شورای معلمان و شورای مدرسه را قوی کنیم این دو شورا می توانند تصمیمات بسیار خوبی را برای بهبود مدیریت آموزشگاهی بگیرند.
وی با بیان اینکه مدیریت آموزشگاهی قلب تحول در نظام تعلیم و تربیت است ، گفت: این جمله بیانگر این واقعیت است که کانون تحولات جامعه و کانون تحولات آموزش و پرورش در مدارس رقم می خورد، لذا هم ارتقاء مدیر مدرسه و هم ارتقاء نظام مدیریت مدرسه به معنی ارتقای تحولات کیفی در تعلیم و تربیت و در نتیجه در جامعه قلمداد می شود
وی با تاکید بر اینکه ما بایستی با یک نگاه بسیار ریز بین و نگاه دقیق و کارشناسانه به بحث مدیریت مدرسه بپردازیم، گفت: در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش کشور از 6 زیر نظام نام برده شده که دو زیر نظام منابع انسانی و مدیریت و رهبری این قضایا را به خوبی برای ما روشن کرده است.
قانونی اظهارداشت: 64 درصد راهکارهای تحول کیفی در نظام آموزش و پرورش در این دو زیر نظام وجود دارد ، ما باید علاوه بر تربیت معلمان با رویکرد ارتقای مدیریت آموزشگاهی و بهبود آموزشها ، آموزشهایی را نیز در چارچوب دانش افزایی و ضمن خدمت برای مدیران محترم مدارس پیش بینی کنیم که این مهم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
وی بااشاره به اینکه نباید در جلساتمان صرفا به تشریح بخشنامه های صادره پرداخته شود بلکه باید این جلسات را به کارگاه های آموزشی برای مدیران تبدیل نماییم، گفت: باید کارگاه های آموزشی برای مدیران مدارس با سرفصل های مختلف مدیریت پیش بینی و اجرا شود و قطعا دستاوردهای بسیار خوبی را در این زمینه کسب خواهیم کرد، لذا اداراتی موفق هستند که کارگاه های آموزشی ویژه و با محتوای مناسب و کاربردی تر برای مدیران مدارس برگزار نمایند.
قانونی یادآور شد: در همین راستا معاونین محترم آموزشی و همچنین مسئولین محترم آموزش و گروه های آموزشی باید برای به روز رسانی مهارتهای فنی، اداری و انسانی مدیران آموزشگاه ها برنامه ریزی دقیق و منظمی داشته باشند چرا که اگر مشکلی برای مدیران پیش بیاید به دلیل آن است که مدیر مربوطه معرفت و آگاهی لازم را در یک موضوع و شرایط خاص نداشته و در واقع اشکال کار از ما متولیان و مسئولین ادارات است که قبل از انتصابات مدیرانمان جلسات دانش افزایی در ابعاد مختلف برای آن مدیر برگزار نکرده او در حین خدمت نیز کارگاه های آموزشی برای این عزیزان برگزار نشده است.
وی گفت: باید شرایطی را پیش بینی کنیم که بتوانیم در جلسات تخصصی دوره های دانش افزایی بسیار خوبی را برای مدیران برگزار کنیم و مدیران محترم مدارس را به سمت راهبران آموزشی هدایت کنیم که اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم در نظام تعلیم و تربیت توانسته ایم کار بزرگ و ژرفی را انجام دهیم .
قانونی در ادامه اظهارداشت: علاوه بر اینکه آموزشها یکی از منابع غنی برای ارتقاء مدیران هستند تجارب مطلوب سایر مدارس و انتقال این تجربیات به ساختار آموزشگاه و تجربه گردانی هم کار بسیار مهمی است که معمولا این قضیه را ما به صورت نظام مند انجام نداده ایم و اگر مدیری از تجربه دیگری استفاده می کند در واقع از نبوغ و پشتکار خود اوست که به سراغ مدیر موفقی در اداره یا شهرستان یا استانی دیگر می رود بنابر این باید این موضوع به صورت فعالیتی منسجم و نظام مند مورد توجه قرار گیرد.
وی تاکید نمود: اگر مدیران تجارب خودشان را جمع آوری نمایند و ما نیز بتوانیم این تجارب را بصورت نظام مند در اختیار سایر مدیران مدارس سطح استان قرار دهیم می توانیم در آینده بیش از پیش منظومه ای از موفقیتها را برای آموزش و پرورش استان رقم بزنیم .
منبع: اداره کل آموزش و پرورش استان فارس