معاون سوادآموزی آموزش و پرورش مازندران در برنامه زنده تلویزیونی افق روشن گفت: یکی از رسالت های فعلی سوادآموزی آموزش مهارتهای زندگی به سواد آموزان است.
به گزارش اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش مازندران؛ “داوود تقینیا” عصرامروز در برنامه زنده تلویزیونی افق روشن شبکه تبرستان با بزرگداشت یاد و خاطره معمار کبیر انقلاب حضرت امام(ره) گفت: نهضت سواد آموزی با هدف باسواد کردن بیسوادان کشور در هفتم دی ماه سال ۱۳۵۸ به فرمان حضرت امام(ره) تاسیس شد.
وی با اشاره به موفقیتهای چشمگیر این نهاد با توجه به تمام سختیهای موجود افزود: کار در حوزه سوادآموزی مثل کندن چاله با سوزن است.چرا که جامعه هدف ما در بازه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال قرار دارند و معمولاً بیشتر افراد این جامعه هدف دارای شغل، خانواده و دغدغه های زندگی هستند.از اینرو باید این افراد را شناسایی و انگیزههای لازم را در آنان ایجاد کنیم. در همین راستا سیاست ما حفظ کرامت بیسوادان است چراکه اعتقاد داریم مسئله بیسوادی باید ملامت شود نه فرد بیسواد.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش مازندران با مقایسه آماری نرخ باسوادی استان تشریح کرد: در سال ۱۳۵۵ نرخ باسوادی استان ۴۰ درصد بود که این آمار در سال ۱۳۹۵ به ۸۸.۷ درصد رسید.همچنین نرخ باسوادی زنان در سال ۱۳۵۵ ، ۳۴.۸ درصد بود در حالی که این آمار در سال ۱۳۹۵ به ۸۵.۴ درصد رسید. در سال ۱۳۹۰ نرخ باسوادی استان ۹۵.۷۳ درصد بود.در سال ۱۳۹۵ این نرخ به ۹۷.۶۳ درصد رسیده و در سال ۹۸ به آمار ۹۸.۸ درصدی نرخ باسوادی در استان دست یافته ایم.از همینرو از سال ۱۳۹۰ تاکنون رتبه اول کشور را داشته و جزو استانهای برتر و پیشرو در عرصه سواد آموزی هستیم.
تقی نیا باسوادترین شهرستان استان را قائمشهر اعلام کرده و گفت: قائمشهر با نرخ باسوادی ۹۸.۶۸درصد باسوادترین شهرستان استان و گلوگاه با نرخ باسوادی ۹۶.۵۰ درصدی، پایینترین نرخ باسوادی را دراستان دارد.اختلاف بین بالاترین و پایینترین نرخ سواد در مازندران ۲.۱ درصد است در حالی که این اختلاف در سطح کشور ۱۷ درصد میباشد.
وی رسالت فعلی سوادآموزی کشور را باسواد کردن نوسوادان و بیسوادان عنوان و اذعان داشت: رسالت ما در حال حاضر پیدا کردن افراد بیسواد و نوسواد و آموزش آنهاست تا پس از باسواد کردن ۲ درصد باقیمانده از جمعیت بیسواد استان به زودی شاهد جشن پایان بیسوادی در مازندران باشیم. تعریف ما در حال حاضر از بی سواد، افرادی است که فاقد مدرک پایه سوم ابتدایی هستند.در راستای اهداف سواد آموزی تا پایه ششم ابتدایی را آموزش می دهیم.
این مقام مسئول با اشاره به تفاوتهای آموزش عادی ابتدایی با سواد آموزی بزرگسالان اظهار کرد: آموزش بزرگسالان آموزشی عرضهمحور است و باید با ایجاد انگیزههای لازم، بیسوادان را جذب کنیم. آموزشها در سوادآموزی کاملاً رایگان بوده و اقلام آموزشی و لوازمالتحریر هم به صورت رایگان در اختیار سواد آموزان قرار می گیرد.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش مازندران با ارائه برنامههای سوادآموزی استان برای جامعه هدف تصریح کرد: در کنار توجه به سواد پایه، به دنبال کارهای مکمل هم هستیم، طرح خواندن با خانواده، تشکیل حلقه های کتاب و کتابخوانی، آموزش مقدماتی کامپیوتر برای سوادآموزان دوره انتقال، سواد آموزان زندان، مسابقه انشا نویسی، مسابقه پرسش مهر ریاست جمهوری و طرح کلید بهشت با محوریت آموزش نماز از جمله برنامه های مکمل استان در کنار آموزش سواد پایه به سواد آموزان است.
تقی نیا به ایجاد مراکز یادگیری محلی از سال ۱۳۹۴ اشاره کرده و افزود: این مراکز با هدف تلفیق سواد و مهارت های زندگی با احصای نیازهای یادگیری مردم محل به یک جامعه محلی کمک میکند تا از نظر آموزشی به جامعه خودکفا تبدیل شود. ما نیز با شعار “هر سواد آموز، یک مهارت” در حال آموزش حقوق شهروندی، مهارتهای سیاسی و اجتماعی، مهارت های رایانه و مهارت های پایه از جمله کار با گوشیهای هوشمند، کارتخوان، عابر بانک و… در مراکز یادگیری محلی هستیم.
وی با ارائه گزارشی از فعالیتهای سواد آموزی استان در ایام کرونایی گفت: خط قرمز ما سلامتی سوادآموزان است و در همین راستا با تولید محتوای آموزشی، ۱۸۰ فیلم آموزشی را در فضاهای مجازی بارگذاری کردیم. همچنین تولید ۱۲۰ دقیقه فیلم ۱۰ دقیقهای برای آموزش تلویزیونی سوادآموزان از جمله فعالیتهای سوادآموزی استان در این ایام بود. همچنین با کمک مراکز یادگیری محلی بیش از ۶۰ هزار ماسک و گان تولید و توزیع کردیم.
این مقام مسئول با اشاره به وجود چهرههای موفق در استان که مسیر موفقیتشان را از سواد آموزی شروع کردند، خاطرنشان کرد: بیش از ۱۵۰ چهره موفق سواد آموز که موفق به اتمام تحصیلات عالیه شدند در سطح استان وجود دارند. در میان این چهرههای موفق مدرس دانشگاه، معلم، حقوقدان، کارآفرین و هنرمند به چشم میخورد. از اینرو از تمام ظرفیتهای درون و برونسازمانی، اصحاب رسانه و صدا و سیما تقاضا داریم تا در ریشهکنی بیسوادی به ما کمک کنند چرا که ارتقای سطح سواد مردم به نفع استان و کشور است.
منبع: اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران