به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، امسال آموزش و ایجاد آمادگی در کودکان برای شروع سال تحصیلی جدید و رفتن کودکان به مدرسه بعد از دو سال کرونا و آموزشهای مجازی میتواند کمی متفاوت باشد. با نزدیک شدن به ماه مهر و باز شدن مدارس، علاوه بر فرزندان، والدین نیز باید خود را برای این مرحله آماده کنند؛ بازگشایی مدارس، نیاز به تمهیداتی دارد که هم کودک و هم پدر و مادر برای حفظ آرامش و روحیه خود باید آن را رعایت کنند.
چهرههای جدید، معلمهای جدید و برنامه درسی و تغییر سبک زندگی بعد از سه ماه تعطیلی برای کلاس اولیها و گاهی حتی بچههای مقاطع بالاتر مواردی استرسزا است. در حقیقت سال تحصیلی جدید میتواند یک دوره استرسزا برای معلمان و دانشآموزان به طور یکسان باشد. ورود به یک کلاس جدید، پیدا کردن دوستهای جدید، تغییر کلاس یا حتی توجه به درس بعد از یک تابستان طولانی می تواند حتی اعتماد به نفس دانشآموزان را تحت تأثیر قرار دهد، با اینهمه جای نگرانی نیست و به عقیده روانشناسان تمام این موارد طبیعی است.
از آنجایی که سال تحصیلی جدید در حال شروع شدن است، والدین به طور کلی باید برای آموزش کودکان و آماده کردن کودک برای حضور در مدرسه آمادگی داشته باشند به خصوص اگر کودکان در مقطع پیش دبستانی باشند. این مرحله یک مرحله مهم برای فرزندان شما است، چنین مرحلهای اولین قدم برای دور شدن از خانه یا گذار به یک محیط تازه با دوستان جدید است؛ هیجانها و لذتها و نگرانیهای کودک با ورود به مدرسه تغییر میکند. برخی از کودکان این تغییرات را بیشتر از دیگران میپذیرند و از آن لذت میبرند، با این حال با تجربهترین کودک نیز در روزها و هفتههای اول مدرسه نیاز به توجه بیشتری دارد.
ممکن است خیلی از بچههای پایه های مختلف پس از دو سال مدرسه نرفتن دچار استرس کلاسهای حضوری شوند و یا اینکه والدینشان ندانند چطور بچهها را برای شروع سال تحصیلی جدید به صورت حضوری آماده کنند. این گزارش به کاهش استرس بچهها و آمادگی جسمی و روانی آنها پرداخته است.
والدین باید کودک خود را با محیط مدرسه آشنا کنند
مریم محسنی مشاور و روانشناس کودک در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان اظهار داشت: برخی کودکان به دلیل وابستگیهای عاطفی شدید در روز اول مدرسه نمیتوانند از مادر جدا شوند و این وضعیت در آنهایی که تجربه رفتن به مهدکودک و پیش دبستانی را ندارند، بیشتر مشاهده میشود.
وی با تأکید بر اینکه آماده کردن کلاس اولیها برای رفتن به مدرسه نقش بسیار مهمی در کاهش اضطراب آنها دارد، افزود: مدرسه رفتن برای بعضی از کودکان سخت است و به دلیل اینکه آشنایی کافی با فضای مدرسه ندارند و ممکن است از معلم یا آموزش در مدرسه هراس داشته باشند، بنابراین بهتر است که پدر و مادر قبل از ورود فرزندشان به مدرسه با روشهایی که تشویقی باشد و هم کودک را برای ورود به فضای مدرسه آماده کند، آشنا کنند.
محسنی گفت: باید هماهنگی برای ایجاد این آمادگی بین پدر و مادر هم وجود داشته باشد به دلیل اینکه گاهی اوقات کودک برای ورود به فضای مدرسه آمادگی کافی را ندارد و در این شرایط یکی از والدین از کودک حمایت میکند، ولی دیگری ممکن است با کودک برخورد کند، اگر این چنین باشد وضعیت کودک نابسامان و بدتر میشود و ممکن است از این حمایتی که با بیتوجهی همراه است، سوءاستفاده کند و به مدرسه نرود یا وقتی که وارد فضای مدرسه شد به بهانههای مختلفی مدرسه را ترک کند.
مشاور و روانشناس کودک ادامه داد: والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که تا حد امکان برای ورود کودکشان به فضای مدرسه و درس خواندن از روشهای تشویقی استفاده کنند، اما باید توجه داشته باشند که این روش برای کودک تبدیل به عادت نشود.
وی تصریح کرد: والدین باید کودک خود را با محیط مدرسه آشنا کنند به عنوان مثال به او بگویند که با ورود به مدرسه وارد محیط بزرگتری از خانه میشود و با دوستها و همکلاسیهای خود آشنا میشوند و با این روش کودک را به فضای مدرسه علاقهمند میکنند.
دانشآموزان در انتخاب وسایل مورد نیاز باید حق انتخاب داشته باشند
محسنی اضافه کرد: والدین حتماً باید به این نکته توجه داشته باشند که هنگام تهیه لوازم مورد نیاز فرزندشان حتماً حق انتخاب داشته باشد و با انتخاب و کمک خود کودکان این وسایل را تهیه کنند، حتی اگر انتخابهایشان مفید نباشد والدین اجازه دهند که کودکان خطا کنند تا آیندهنگری را به خوبی یاد بگیرند.
مشاور و روانشناس کودک ادامه داد: کودکان قبل از اینکه لازم باشد حروف الفبا و کلمات و مفهوم آن را یاد بگیرند باید زندگی و رسیدگی کردن به خواستههایشان را آموزش ببینند و این نکته وظیفهای مهم برای والدین و مدرسه است.
برای فرزندتان برنامهریزی کنید
محمد ملکیان روانشناس و مشاور خانواده در گفتوگو با خبرنگار فارس با تأکید بر اینکه آمادگی کودکان برای رفتن به مدرسه نیاز به برنامهریزی دارد، گفت: یکی از نکات مهم در بازگشایی مدارس و آماده کردن کودک برای مدرسه، داشتن برنامه صحیح، هم برای دانشآموز و هم برای والدین است، کودک باید زمانی را به انجام تکالیف درسی اختصاص دهد و همچنین باید بین استراحت و تفریح و زمان به مدرسه رفتن و انجام تکالیف و درس خواندن تعادل را رعایت کنید.
وی ادامه داد: بعد از سه ماه تعطیلی و به هم خوردن زمان و نظم خواب، با نزدیک شدن به دوران تحصیلی، تنظیم خواب کودکان تبدیل به یکی از نکات مهم قبل از بازگشایی مدارس میشود، فراموش نکنید که کودکان عادتهای خواب و زندگی شما را تقلید میکنند، این یعنی اگر شما دیر به رختخواب میروید، باید منتظر باشید که کودکتان هم همین عادت را دنبال کند.
ملکیان با بیان اینکه لازم است که فرزندتان را برای ورود به محیط جدید آموزشی آماده کنید، تصریح کرد: با او در این باره صحبت کنید، قوانین جدیدی را که باید رعایت کند را توضیح دهید و مسؤولیت اعمال و رفتارش را به خودش بسپارید؛ اما اطمینان خاطر دهید که همواره در کنارش هستید و در صورت نیاز به کمک میتواند روی شما حساب کند.
این مشاور خانواده با تأکید بر اینکه حتماً راجع به دوستان و همکلاسان جدیدی که خواهد داشت نیز گفتوگو کنید، بیان کرد: به طور عملی نیز بزرگترشدن را به او نشان دهید، به عنوان مثال مسیر دورتر مدرسه جدید و رفت و آمد با دوچرخه یا اتوبوس از آن جمله است که بهتر است این مسیر را چند بار با یکدیگر بروید تا به خوبی با محیط آشنا شود، سر زدن به مدرسه و ملاقات با مدیر و کادر آموزشی مدرسه نیز برای کاهش اضطراب مؤثر است.
بازدید از مدرسه قبل از اولین روز آموزش حضوری کودکان
وی عنوان کرد: بهتر است قبل از شروع اولین روز آموزش حضوری کودکان در مدرسه برای آماده کردن کودک جهت حضور او در مدرسه به همراه فرزندتان از کلاس درس دیدن کنید، برخی مدارس زودتر از خانوادهها دعوت میکنند که یک بازدید از کلاس درس داشته باشند، اما بهتر است خودتان با کودکان از ساختمان، زمین بازی مدرسه و دیگر فضاها دیدن کنید.
ملکیان ادامه داد: برای راحت کردن پروسه پذیرش و ارتباط با مدرسه، بهتر است با کودکانتان در مورد احساساتشان از مدرسه صحبت کنید، از او بخواهید تا در مورد احساسش نسبت به معلمان و کارهایی که قرار است در مدرسه انجام دهد صحبت کند و شما نیز میتوانید او را در این گفتوگو همراهی کنید، این کار تاثیر زیادی در کاهش اضطراب دارد.
تمرین مهارتهای خودسازی
این مشاور خانواده افزود: برای آماده کردن کودک برای حضور در مدرسه باید مهارتهای شخصی و خودسازی مانند، لباس پوشیدن، شستن دستها و تنهایی غذایی خوردن را به کودکانتان آموزش دهید، چرا که وقتی از فرزند شما خواسته میشود این کار را به تنهایی در مدرسه انجام دهد و باید اعتماد به نفس کاملی در این زمینه داشته باشد.
وی با بیان اینکه اگر کودک دچار ترس از مدرسه است و یا در برابر رفتن به مدرسه مقاومت میکند، میتوانید با استفاده از برخی راهکارهای موثر در این زمینه کودک خود را آماده کنید، گفت: قبل از ثبت نام در مدرسه، سعی کنید پیرامون مدرسه رفتن و حال و هوای درس خواندن با فرزندتان صحبت کنید، از خاطرات خوبی که در مدرسه داشتهاید تعریف کنید و تصویر روشنی در ذهن او ایجاد کنید.
ملکیان با بیان اینکه از فواید و نکات مثبت رفتن به مدرسه و درس خواندن برای فرزندتان بگویید تا او انگیزه لازم برای رفتن به مدرسه به دست آورد، عنوان کرد: با یکدیگر به خرید لوازم مورد نیاز برای رفتن به مدرسه بروید و اجازه دهید او در انتخاب لوازمی که میخواهد مستقل عمل کند و انگیزه لازم برای استفاده آنها را داشته باشد.
در روز اول مدرسه کودکتان را همراهی کنید
این روانشناس با بیان اینکه قبل از شروع مدارس، ساعات خواب و بیداری کودکتان را تنظیم کنید و این کار را به روز اول مهر موکول نکنید، بیان کرد: توصیه میشود برای بیدار کردن فرزندتان، صبحها از موسیقی شاد و پرانرژی استفاده کنید.
وی با بیان اینکه در روز اول مدرسه کودکتان را همراهی کنید و با روی خوش از او خداحافظی کنید، گفت: میتوانید برای شروع تحصیل فرزندتان جشنی خودمانی برنامهریزی کنید، رفتن به رستوران و یا خریدن کیک کوچک رفتن به مدرسه را برای او خاطرهانگیز میکند.
ملکیان با تأکید بر اینکه حتماً پیرامون رعایت مسائل بهداشتی در مدرسه با کودک خود صحبت کنید، ادامه داد: سلامت نوآموزان اول ابتدایی در یک محیط اجتماعی و همگانی همچون مدرسه وابسته به آموزش مسائل بهداشتی از سوی والدین است، در این زمینه استفاده از دستشویی مدرسه، شستن منظم دستها، استفاده از لیوان شخصی، نحوه خوردن تغذیه را به کودک آموزش بدهید.
نکات مهم را به فرزندتان یاد بدهید
این مشاور خانواده با بیان اینکه به یاد داشته باشید که باید برخی مهارتها را به عنوان والد به فرزندتان یاد بدهید، افزود: قواعد و قوانین مدرسه از آن دسته مواردی است که دانش آموزان نسبت به آن باید آگاهی داشته باشند مانند، پوشیدن لباسهای تمیز و مرتب، نحوه صحیح خطاب کردن معلم و مدیر و دیگر دانشآموزان در مدرسه.
یادمان باشد هیچ تغییری ساده نیست
به گزارش فارس، یاد آن روزهای مدرسه که میافتم اگر چه شور و شوق آغاز سال تحصیلی به یادم میافتد، اما همیشه تمام شدن تابستان و شروع مهرماه، دلهره و ترسی هم در دل من و مادر میانداخت. اینکه شبها زود بخوابم تا صبح خواب نمانم، مشقهایم را به موقع بنویسم، وسایل مدرسه را در خانه جا نگذارم، دغدغهای بود که هر روز با آن مواجه بودیم. همین تجارب باعث میشد تا هر سال با رسیدن سال تحصیلی جدید همین احساسات و تجارب مجددا تکرار شود و تا به امروز همان احساسات در زمان بازگشایی مدارس برایمان تداعی شود.
آنچه مهم است، من به عنوان دانشآموز دیروز و مادر امروز نباید بگذارم تا این حس دلهرهآور و ترس در فرزندم هم ایجاد شود، بلکه با اعمال روشهای مؤثر بتوانم همواره مدرسه رفتن را برایش به یک حس خوب و بخش خوبی از زندگی تبدیل کنم.
یادمان باشد هیچ تغییری ساده نیست؛ همانطور که تغییر از آموزش حضوری قبل از کرونا به آموزش مجازی بعد از کرونا برای همه سخت بود. اما دیدیم که بسیاری از افراد با این تغییر خودشان را هماهنگ کردند؛ تا جایی که امروز برای بازگشت به آموزش حضوری، دچار چالش شدهایم. با فکر درست، برنامهریزی دقیق و اجرای کامل میتوانیم هر کار سخت و تغییر بزرگی را مدیریت کنیم.
انتهای پیام/۶۳۱۰۱/
منبع: خبرگزاری فارس