.
شهید مصطفی چمران؛ سردار پرافتخار اسلام، و مجاهد بیدار و متعهد، سال ها در سنگر جهاد فی سبیل الله، مجاهدانه و خالصانه به پاسداری از آرمان های مقدس اسلام برخواست و همچون معلمی آگاه و با استقامت تمام توان و تخصص خویش را در جهت انسان سازی به کار گرفت و در نهایت نیز از مسیر پر افتخار شهادت به دیدار حق شتافت.
شهید مصطفی چمران تحصیلات خویش را در مدرسه انتصاریه، نزدیک پامنار تهران، آغاز کرد و در دارالفنون و دبیرستان ماندگار البرز دوران متوسطه را گذراند؛ با وارد شدن مصطفی چمران به آن مدرسه، او توانست پایه ریاضیات خود را قوی کند و طی همان دوره دبیرستان تصمیم گرفت که وارد یکی از شاخه های رشته ریاضی شود. تلاش های شبانه روزی و پشتکار و اراده زیاد، سبب شد تا وی در کنکور سراسری موفق به کسب رتبه 15 و قبولی در رشته مهندسی الکترومکانیک در دانشکده فنی تهران شود و در سال ۱۳۳۶پس از فارغ التحصیلی، یکسال به تدریس در دانشکده فنی پرداخت.
شهید چمران بعد از این که تحصیلات خود در دانشگاه A&M تگزاس را به پایان رساند، برای گرفتن مدرک دکترا به دانشگاه برکلی کالیفرنیا رفت و در رشته فیزیک پلاسما مشغول به تحصیل شد. مصطفی چمران در آن جا هم ایده های شگفت انگیزی را به اساتید دانشگاه ارائه داد. به طوری که پایان نامه او، مرجع دو مقاله علمی در همان رشته شد. همین کارنامه درخشان سبب شد تا آزمایشگاه هایی مانند جت ناسا و آزمایشگاه بل او را به استخدام خود در آورند، آزمایشگاه هایی که هر یک از آنها در زمینه تکنولوژی و فناوری بسیار پیشرفته هستند.
شهید چمران از اولین اعضای انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران بود، وی با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران، پس از ۲۳ سال هجرت، به وطن بازگشت. همه تجربیات انقلابی و علمی خویش را به خدمت انقلاب درآورد و خاموش و آرام اما فعال و با قاطعیت به سازندگی پرداخت و همة تلاش خود را صرف تربیت نخستین گروههای پاسداران انقلاب در سعدآباد کرد. بعد در شغل معاونت نخست وزیر در امور انقلاب، شب و روز خود را به خطر انداخت تا سریعتر و قاطعانه تر مسأله کردستان را فیصله دهد تا این که عاقبت در قضیة فراموش ناشدنی «پاوه» قدرت، ایمان و ارادة آهنین و شجاعت و ازخودگذشتگی او بر همگان ثابت شد.
شهید چمران در یکی از نیایش های خود پس از انتخاب نمایندگی مردم در مجلس شورای اسلامی، این سان خدا را شکر گفت:« خدایا، مردم آن قدر به من محبت نموده اند و آنچنان مرا از باران لطف و محبت خود سرشار نموده اند که به راستی خجلم و آن قدر خود را کوچک می بینم که نمی توانم از عهده آن به درآیم. خدایا، تو به من فرصت ده، توانایی ده تا بتوانم از عهده برآیم و شایسته اینهمه مهر و محبت باشم.» او بعد به نمایندگی رهبر کبیر انقلاب اسلامی در شورای عالی دفاع منصوب شد و مأموریت یافت تا بطور مرتب گزارش کار ارتش را ارائه کند.
این شهید گرانقدر در اردیبهشت ماه ۱۳۶۰ در آزادسازی سوسنگرد و تپه های الله اکبر شرکت داشت. بعد از فتح ارتفاعات الله اکبر، شهید چمران طرح تسخیر دِهْلاویه را به کمک رزمندگان ستاد جنگهای نامنظم به مرحله اجرا درآورد و در ۳۱ خرداد ۱۳۶۰شمسی بر اثر اصابت ترکش خمپاره دشمن در جبهه سوسنگرد ـ دهلاویه به مقام والای شهادت نایل شد و در بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد.
روحش شاد و راهش پر رهرو باد.
منبع: اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران