اولین جلسه بهبود کیفیت و ستاد امتحانات و معرفی برنامه عملیاتی معاونت سواد آموزی خراسان رضوی در سال 1401 با حضور شوشتری مدیرکل آموزش و پرورش استان، آزادمنش سرپرست معاونت سواد آموزی، حسینی معاون پژوهش، برنامه ریزی و توسعه منابع، پور ثانی معاون پرورشی و فرهنگی، باری رئیس اداره حراست، رمضانی رئیس اداره ارزیابی و عملکرد، نماینده معاونت ابتدایی و پرسنل معاونت سواد آموزی خراسان رضوی تشکیل گردید.
به گزارش روابط عمومی خراسان رضوی سیدامیرشوشتری مدیر کل آموزش و پرورش خراسان رضوی در اولین جلسه بهبود کیفیت و ستاد امتحانات معاونت سواد آموزی خراسان رضوی گفت: با فرمان تاریخی امام راحل(ره) مبنی بر تشکیل نهضت سواد آموزی و با همت بزرگوارانی مانند حاج آقای قرائتی نهضت سواد آموزی شکل گسترده و منسجمی پیدا کرد.
شوشتری به صحبت های امام (ره) در رابطه با سواد که فرمودند: هرکسی توانایی سواد دارد به کسی که ندارد بیاموزد اشاره کرد و افزود: نگاه امام (ره) و توصیه های ایشان این گونه بود که باید از ظرفیت مردم استفاده شود و دنبال تعیین تکلیف یک سازمان دولتی نباشیم.
مدیر کل آموزش و پرورش خراسان رضوی مهاجرت را یکی از عوامل موثر در آمار بالای بی سوادان استان خواند و بیان کرد: در رابطه با بازمانده های از تحصیل که از مباحث مشترک سواد آموزی و ابتدایی می باشد تلاش های زیادی داشتیم که این افراد به تحصیل برگردنند و مرسوم است که نهضت سواد آموزی با بالاتر بودند رنج سنی از افراد لازم التعلیم ، مجموعه بیشتری را تحت شعاع قرار دهد.
شوشتری ادامه داد: امیدواریم مسئله بی سوادی رخت ببندد و همان گونه که چندین بار آمار بی سوادی به صفر رسید باز هم این مسئله اتفاق بیفتد و جشن پایان بی سوادی تداوم داشته باشد.
وی ادامه داد: برادران و خواهران نهضت سواد آموزی برای ریشه کن کردن بی سوادی به معنای واقعی بایستی با مشارکت و همکاری کلیه دستگاه ها و با استفاده از کلیه ظرفیت ها کار جهادی کنند.
این مقام مسئول اظهارداشت: با این که مراکز یادگیری استان نسبت به کشور موفق و فراگیر بوده است با این حالبا نگاه جهادی و نهضتی در مراکز یادگیری می توانیم در جهت ارتقاء یا اصلاح آن گام برداریم.
آزادمنش سرپرست معاونت سواد آموزی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز در ادامه به درصد با سوادی 6 سال به بالا در طول 60 سال گذشته و در قبل انقلاب تنها 48.3 درصد و با سوادی افراد 49-10 سال 52 درصد بوده است اما تا پایان سال 1400، با سوادی گروه اول به 92.1 درصد و گروه دوم به 98.1 درصد رسیده است.
سرپرست معاونت سواد آموزی خراسان رضوی بیان کرد: با این که از نظر شرایط فرهنگی، اقلیمی و مناطق مرزی ومهاجرپذیر بودن استان مشکلاتی داریم اما به لحاظ آمار با سوادی افراد در گروه سنی 49-10 سال جزء ده استان برتر ودر گروه سنی 6 سال به بالا جزء شش استان برترکشور هستیم همچنین دبیر خانه طرح شتاب بخشی که در ده استان برتر حوزه سواد آموزی اجراء می شود، به استان خراسان رضوی سپرده شده است.
وی افزود: میانگین تحصیلات مردم کشور مان 8.4 است و این آمار در استان خراسان رضوی به 7.9 می رسد یعنی تقریبا مردم استان ما تا کلاس هشتم معادل دوره اول متوسطه سواد دارند و رتبه استان 19 می باشد که امیدواریم با افزایش درصد باسوادی استان گام های قابل ملاحظه ای در این زمینه برداریم.
آزادمنش به تحت پوشش قرار دادن 4000 تفر اتباع در حوزه های مختلف سواد آموزی سال 1400، اشاره کرد و گفت: باسوادی اتباع خارجی از تاکیدات مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) می باشد واستان خراسان رضوی از منظر تعداد با سوادی اتباع رتبه اول کشور را دارد.
وی کاهش اختلاف درصد باسوادی شهر و روستای استان و پایین تر بودن آن از میانگین کشوری را عنوان کرد و افزود: اختلاف درصد با سوادی شهر و روستا در کشور 5 درصد و در استان 2.7 درصد است و دربحث عدالت جنسیتی وکاهش اختلاف درصد باسوادی مردان و زنان، نیزمیانگین کشوری 3.2 درصد و خراسان رضوی 1.1 درصد می باشد.
آزادمنش تحت پوشش قرار دادن سواد آموزان شهری را 55 درصد و روستایی را 45 درصد خواند و دلیل آن را 80 درصد جمعیت شهری استان برشمرد وی همچنین گفت: 86 درصد کم سوادان جامعه هدف را زنان و تنها 14درصد آن را مردان تشکیل می دهند.
سرپرست معاونت سواد آموزی خراسان رضوی به توفیقات معاونت سواد آموزی استان اشاره کرد و افزود: کسب رتبه نخست جذب سواد آموز اتباع و تعداد مقالات پژوهشی حوزه سواد آموزی ، رتبه دوم طرح ICDL ،رتبه دوم جذب سواد آموز که قریب 27000 سواد آموز در دوره های مختلف سواد آموزی (سواد، انتقال، تحکیم) می باشد، بخشی از موفقیت های معاونت سواد آموزی در چها رماه اخیر می باشد.
وی در ادامه گفت:برنامه اقدام و عمل از سال 95 در استان خراسان رضوی شروع شد و از 8 شهرستان با رنگ قرمز به معنای درصد باسوادی پایین تر از میانگین کشوری به مرحله ای رسیدیم که در سال 98 و 99 هیچ کدام از شهرستان های استان رنگ قرمز ندارند.
این مقام مسئول بیان کرد: اسناد بالا دستی سواد آموزی فرمان تاریخی امام راحل(ره) و مطالبات مقام معظم رهبری( مد ظله العالی) می باشد به گفته ایشان هر تحولی قرار است در آموزش و پرورش رخ دهد لازمه ی آن سواد آموزی است.
وی کیفیت بخشی به مراکز یادگیری محلی را از چالش های حوزه ی سواد آموزی دانست و خاطر نشان کرد که در سال جاری مراکزی می توانند به فعالیت خود ادامه دهند که حداقل 50 نفر سواد آموز پایه مشغول به تحصیل داشته باشندوی همچنین خواستار نظارت وبازدید مستمر اعضای ستاد امتحانات از حوزه های امتحانی و برگزاری امتحانات سواد آموزی شد.
در پایان با تقدیم سی دی و کتابچه از برنامه عملیاتی با رویکرد سند تحول بنیادین معاونت سواد آموزی خراسان رضوی در سال 1401 رونمایی شد.
منبع: اداره کل آموزش و پرورش استان خراسان رضوی