اگر نگاهی ریشهای و زیرساختی به شاخصهای پیشرفت کشور بیندازیم تأیید خواهیم کرد که مردان و زنانی که این زیرساختهای عظیم را ساختند یا در توسعه آن اثرگذار بودند، از کلاس درس، مدرسه و با نفس گرم معلم، تربیت یافتند و اگر بگوییم همه کشور در همه سطوح، مدیون «معلم» است، سخنی گزافه و بیراه نگفتیم.
به گزارش اداره اطلاعرسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش مازندران؛ هفته معلم مجالی است هرچند کوتاه که از «معلم» که برخی او را سنگ بنای توسعه پایدار در هر جامعهای میدانند قدردانی کنیم و یکی از برنامهها، شناسایی و معرفی معلمان نمونه و قدردانی از آنان است که سالانه در ایام هفته معلم و در سالروز شهادت معلم شهید استاد مرتضی مطهری برگزار میشود.
در ادامه این گزارش؛ مصاحبه با «مریم میرزائی» یکی از معلمان نمونه استان مازندران در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ را میخوانید:
* لطفا خودتان را معرفی کنید:
سلام عرض می کنم خدمت همه ایثارگران راه دانش، هفته معلم را به تمامی عزیزان تبریک عرض میکنم مریم میرزائی هستم هنرآموز رشته کامپیوتر، گرایش نرم افزار، مقطع کارشناسی از سال ۱۳۹۸ به عنوان نیروی حق التدریس وارد آموزش و پرورش شدم و در مهر ۱۴۰۰ در این سازمان استخدام شدم که در حال حاضر در شهرستان قائمشهر مشغول به تدریس هستم.
* دستاوردهای پیشین خود را در زمینه کاری خود توضیح دهید.
موفق به کسب رتبه دوم استانی تولید محتوا در استان هرمزگان، رتبه دوم استانی طراحی سوالات کار و دانش در مازندران شدم در سال ۱۴۰۰ افتخار کسب معلم نمونه استانی و شهرستانی در استان مازندران را در کارنامه کاری خود ثبت کردم.
* توصیه شما به معلمان جوان چیست و رمز موفقیت معلمی را در چه چیزی می دانید؟
توصیه من به همه همکاران عزیزی که مثل بنده در ابتدای راه تعلیم و تربیت هستند این است که ما به عنوان یک معلم با فرزندان این مرز و بوم هر روز زندگی می کنیم و لازم است نسبت به این عزیزان از بعد فراشناختی نگاه کنیم، تا مسیر آینده آنها هموارتر شود. مطالعه فراتر از کتابهای درسی و آشنایی کامل با نرم افزارهای بروز و کاربردی از جمله اقداماتی است که ما را در این مسیر یاری میکند.
* صحبت یا توصیه شما به مسئولان آموزش و پرورش در حوزههای آموزشی، تربیتی و اجرایی چیست؟
اختصاص مطالب تربیتی و تفریحی در کنار آموزش میتواند امور آموزش را تسهیل کند اهمیت دادن هرچه بیشتر به حوزههای فناوری و برگزاری دورههای آموزش تدریس نوین و روانشناسی برای شناخت هرچه بیشتر دانشآموزان از جمله اقداماتی است که مسئولین با فراهم کردن بستر و زمینههای لازم میتوانند کم شایانی به آموزش و پرورش کنند.
* چگونه میتوان معلمان را به انجام فعالیتهای فوق برنامه ترغیب کرد؟
با اختصاص دادن اضافه حقوق برای فعالیتهای فوق برنامه و برگزاری جلسات ماهانه و یا هر چند ماه یکبار جهت ایجاد انگیزه به معلمان و رفع مشکلات آنها و استفاده از نقاط قوت معلمان در زمینههایی که توانمندی دارند و تقدیر از معلمان که در این زمینهها فعالیت دارند باعث ترغیب آنها در انجام فعالیتهای فوق برنامه خواهد شد.
* فعالیت قشر معلمان در حوزه اجتماعی چه تاثیری در قضاوت جامعه در مورد معلمان دارد؟
اهمیت کار تعلیم و تربیت معلمی به اندازهای است که ساختن و هدایت یک فرد مساوی زنده کردن همه افراد جامعه است و چون معلمان به عنوان الگوی تعلیم و تربیت در جامعه شناخته شدهاند باید در وهله اول خود را متناسب با این شغل ارزشمند چه از لحاظ اخلاق حرفهای و چه از لحاظ سایر سطوح تربیتی و علمی به بالاترین سطح برسانند تنها به این دلیل که دانشآموزان این مرز و بوم امانتهایی در دستان ما هستند که بنده به عنوان یک معلم تعهد دارم درستکاری و درست زیستی را در همه مراحل زندگیام نشان دهم تا بتوانم الگوهای خوب و مناسبی برای فرزندان این سرزمین برای ساخت جامعهای بهتر و آبادتر باشم.
* آیا فعالیت، ایثار و فداکاری معلمان به اندازه کافی در جامعه منعکس میشود؟
به نظر بنده خیر چون من در خانوادهای فرهنگی متولد شدم و سالهاست که ایثار و فداکاری معلمان این سرزمین را از نزدیک شاهد هستم و کم لطفی جامعه را نسبت به این قشر زحمتکش از نزدیک لمس کردهام ولی در دوران کرونا خانوادهها بیشتر متوجه ایثار و فداکاری معلمان شدهاند و امیدوارم که مسئولین عزیز به این شغل با ارزش که اساس اصلی هر جامعه است بیشتر توجه کنند.
* چه راههایی برای انعکاس هرچه بیشتر جلوههای معلمی در جامعه پیشنهاد میدهید؟
اقداماتی از قبیل تقدیر و تشکر رسانهای از معلمانی که در دور افتادهترین مناطق کشور مشغول تدریس به فرزندان این سرزمین هستند و همچنین تهیه و تولید فیلم و سریالهایی با محوریت نقش و زندگی معلمان جهت آشنا شدن دیگر اقشار جامعه با چالشهای حرفه معلمی. ساخت برنامههای تلویزیونی مرتبط با جدیدترین پیشرفتهای آموزشی در ایران و جهان ، که از این طریق مردم به وسعت تاثیر آموزش و پرورش و معلمان بر جامعه پی ببرند میتواند بر انعکاس بیشتر جلوههای معلمی در جامعه موثر باشد.
* تاثیر فعالیتهای معلمان بر جامعه دانشآموزی را چطور ارزیابی میکنید؟
در تمامی نظامهای آموزشی مدرسه رکن اصلی تعلیم و تربیت است معلمان نیز مربی و الگوهای بانفوذ تعلیم و تربیت هستند در واقع معلمین امروز دانشآموزان دیروز بودند به همین شکل تاثیرات فرهنگی معلمان گذشته در حال حاضر دیده میشود و برای ساخت آیندهای بهتر نیاز است تا دانشآموزان بهتری تربیت شوند تا آینده سازانی لایق برای فردای جامعه باشند بنابراین شغل معلمی یکی از حساسترین و پر مسئولیتترین مشاغل جامعه است.
* سخن آخر شما به همکارانی که این گفتگو را میخوانند چیست؟
از همه همکاران عزیزم خواهش دارم که با فرزندان این سرزمین به چشم امانتهایی نگاه کنند که قرار است فردای این جامعه را بسازند و از همه مهمتر به دانشآموزانشان به دید معلمهای آینده فرزندان خود نگاه کنند، آنگاه متوجه خواهند شد که آیا تعلیم و تربیتی که به این دانشآموزان میدهند صحیح است یا خیر.