اگر نگاهی ریشهای و زیرساختی به شاخصهای پیشرفت کشور بیندازیم تأیید خواهیم کرد که مردان و زنانی که این زیرساختهای عظیم را ساختند یا در توسعه آن اثرگذار بودند، از کلاس درس، مدرسه و با نفس گرم معلم، تربیت یافتند و اگر بگوییم همه کشور در همه سطوح، مدیون «معلم» است، سخنی گزافه و بیراه نگفتیم.
به گزارش اداره اطلاعرسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش مازندران؛ هفته معلم مجالی است هرچند کوتاه که از «معلم» که برخی او را سنگ بنای توسعه پایدار در هر جامعهای میدانند قدردانی کنیم و یکی از برنامهها، شناسایی و معرفی معلمان نمونه و قدردانی از آنان است که سالانه در ایام هفته معلم و در سالروز شهادت معلم شهید استاد مرتضی مطهری برگزار میشود. در ادامه این گزارش؛ مصاحبه با «افسانه پاداش» یکی از معلمان نمونه استان مازندران در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ را میخوانید:
* لطفا خودتان را معرفی کنید:
با سلام و عرض ادب و احترام خدمت همکاران بزرگوار هفتهی معلم را به همه عاشقان عرصه تعلیم و تربیت تبریک عرض میکنم افسانه پاداش هستم ۲۶ ساله، آموزگار پایه دوم ابتدایی، کارشناس ارشد تکنولوژی آموزشی با ۸ سال سابقهی تدریس، در دبستان شهید اکبرزاده شهرستان بابل مشغول به کار هستم.
* دستاوردهای پیشین خود را در زمینه کاری توضیح دهید.
دو سال است که سرگروه آموزشی پایه دوم شهرستان بابل هستم در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به عنوان معلم نمونه استانی انتخاب شدم سال ۱۴۰۰ رتبه استانی درسپژوهی را با کمک همگروهیهای خود کسب کردم. سال ۹۹ به عنوان مدرس کشوری در طرح ملی تولید محتوا در شبکه شاد حضور داشتم. به عنوان مدرس کارگاههای تولید محتوا و ضمن خدمت برای دروس مختلف در واحد ضمن خدمت و مدارس غیر دولتی فعالیت میکنم. همچنین در جشنواره تدریس شاد و جشنوارهی تولید محتوا سال ۹۸ توانستم رتبه شهرستانی را کسب کنم و اکنون دو سال است که عضو کارگروه تولید محتوای شهرستان هستم.
* توصیه شما به معلمان جوان چیست و رمز موفقیت معلمی را در چه چیز میدانید؟
زمانی که پا به کلاس میگذاریم هر لحظهی آن تجربهای است تازه که ما را به سمت معلم بهتر شدن سوق میدهد یکی از تجربیاتی که در این سالها کسب کردم این است که توجه به تفاوتهای فردی دانشآموزان بسیار حائز اهمیت است در واقع باید دانشآموز را طبق استعدادش راهنمایی و او را به سمت آن هدایت کنیم. همچنین همیشه یکی از دغدغههای معلمان نحوه برقراری ارتباط با خانوادهها است که اولین چیزی که در برقراری ارتباط با خانواده ها باید در نظر داشته باشیم این است که نخست حدیث حضرت علی را به خاطر بیاوریم که می فرماید:«آنچه را که برای خود می پسندی برای دیگران بپسند.»پس طوری که دوست داریم خانواده ها با ما رفتار کنند با آنها رفتار کنیم که دچار مشکل نشویم چون در مسیر آموزش به دانشآموزان به حمایت خانوادهها احتیاج داریم. سعی کنیم محیط کلاس را برای دانشآموزان جذاب کنیم یکی از اقداماتی که خودم در کلاس انجام میدهم این است که با موسیقی سنتی ایرانی، زمانی که دانشآموزان در حال حل کردن تمرینها هستند برایشان موسیقی میگذارم تا محیط کلاس لذت بخش باشد. همچنین این نکته را باید مورد توجه قرار دهیم که همواره خودمان را از نظر علمی بروز رسانی کنیم.
* صحبت یا توصیه شما به مسئولان آموزش و پرورش در حوزههای آموزشی، تربیتی و اجرایی چیست؟
همهی ما زمانی را در مدرسه سپری کردیم و مسئولان آموزش و پرورش هم جزو خانوادهی فرهنگیان محسوب میشوند بنابراین اگر به آرامش معلمان در تمام جوانب فرهنگی، مالی، روحی و… توجه کنند معلمان با انرژی بیشتر به تربیت نسل آینده که آینده سازان ایران هستند میپردازند و همهی اینها همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند نه فقط به مسئولین آموزش و پرورش بلکه به تمام مسئولین و مردم مربوط میشود و همه در حفظ شأن مقام معلم مسئول هستند.
*چگونه میتوان معلمان را به انجام فعالیتهای فوقبرنامه ترغیب کرد؟
انجام فعالیتهای فوق برنامه به ایجاد انگیزه که محرکی برای شروع کارها است بستگی دارد اگر از طرف سازمان مربوطه برای انجام فعالیتها انگیزه ایجاد شود و پس از انجام آن قدردانی و تشویق به موقع صورت گیرد هم معلمی که در طرحهای فوق برنامه شرکت کرد برای ادامهی این فعالیتها انگیزه پیدا میکند و هم معلمانی که مورد تشویق و تقدیر قرار گرفتند با شور و انگیزه بیشتری در فعالیتهای فوق برنامه شرکت میکنند.
* فعالیت قشر معلمان در حوزه اجتماعی چه تاثیری در قضاوت جامعه درمورد معلمان دارد؟
باتوجه به اینکه معلمان یکی از مهرههای اصلی تربیت نسل آینده هستند فعالیتهای اجتماعی آنان نخست بر روی قشر فرهنگیان تاثیر بسزایی خواهد داشت و مردم ما بیشتر به این قشر توجه خواهند کرد و ناخودآگاه معلمان به یک الگو در جامعه تبدیل خواهند شد. از آنجایی که خانهی دوم هر دانشآموز مدرسه خواهد بود پس معلمی که توانسته به عنوان یکی از الگوهای جامعه تبدیل شود پس با تربیت نسل آینده این مسئولیت را انجام خواهد داد و اگر نسل آینده درست تربیت شوند بسیاری از مشکلات در جامعه حل خواهد شد.
* آیا فعالیت، ایثار و فداکاری معلمان به اندازه کافی در جامعه منعکس میشود؟
شاید کرونا در کنار هر بدی و سختی که داشت در این طی این چند سال باعث شد که مردم بیش از پیش به ارزش و فداکاریهای معلم پی ببرند چون خودشان در منزل مجبور بودند آموزش فرزندان را به عهده بگیرند و از این بابت بسیار خسته شدند. البته باز هم نیاز به این است که به شأن معلم بیشتر توجه شود و این امر با کمک مسئولین محقق خواهد شد چرا که رئیس جمهور، وزیر و… را هم معلمان تربیت کرده اند.
* چه راههایی برای انعکاس هرچه بیشتر جلوههای معلمی در جامعه پیشنهاد میدهید؟
با توجه به اینکه در عصر ارتباطات قرار داریم پسندیده است که از معلمان توانمند هر شهر و استان در برنامههای مختلف از طرف مسئولان دعوت به عمل آید تا معلمان بتوانند بیشتر جلوهها و ابعاد مختلف کاری خودشان را نشان دهند و به این نکته توجه کنیم خطاهای تعداد کمی از معلمان را به همه معلمان تعمیم ندهیم.
* تاثیر فعالیتهای معلمان بر جامعه دانشآموزی را چطور ارزیابی میکنید؟
همانطور که گفتم خانهی دوم هر دانشآموز مدرسه است و معلمان تاثیرات زیادی بر روی دانشآموزان در تمام جوانب دارند. همانطور که معلم خوب باعث ایجاد انگیزه در دانشآموزان میشود باید بپذیریم معلمی که از تاثیر کارهایش روی دانشآموز بی خبر است می تواند انگیزهی دانشآموز را از بین ببرد. یک معلم می تواند دانشآموزان را چنان به مدرسه علاقهمند کند تا دانشآموزان علاوه بر درس به مسائل اخلاقی و اصلاح رفتار اشتباهشان بپردازند معلمان عزیز باید ابتدا با تمام وجود از شغلشان لذت ببرند همانطور که شهید رجایی در این مورد می گوید:«معلمی شغل نیست عشق است.» پس اگر عاشق باشیم باید بر روی توانمندیهایمان بهتر و بیشتر کار کنیم به عنوان یک همکار توصیه ای که به همکارانم دارم این است که به شخصیت، عزت نفس و تفاوتهای فردی دانشآموزان توجه داشته باشند و بین دانشآموزان فرق قائل نشوند تا دانشآموزانی با روانی سالم به جامعه تحویل بدهیم.
* سخن آخر شما به همکارانی که این گفتگو را میخوانند چیست؟
ابتدا از همهی همکارانی که قدم به قدم همراه من بودند و باعث پیشرفتم شدند سپاسگزاری میکنم که وجود آنها مسیر را برایم روشنتر کرد. همکاران عزیزم این را فراموش نکنیم ما معلم تمام فرزندان ایرانیم پس تجربیات و آموختههای خودمان را در اختیار دیگران هم قرار دهیم تا دانشآموزان بیشتری بتوانند از آموزش بهتری برخوردار شوند.